Educația dentară se învață în cei 7 ani de acasă

Sănătatea orală, ca orice obicei benefic, este rezultatul multor exerciții și chiar a anilor de practică. Pentru copii, educația referitoare la sănătatea orală este foarte importantă deoarece ea contribuie la instalarea obiceiurilor sănătoase care mai apoi rezistă toată viața.

Când este momentul potrivit să îi învățăm pe copii despre igiena orală?

Răspunsul corect este ACUM, indiferent de vârsta copilului. Chiar începând de la naștere și până să îi erupă primul dinte, igiena celui mic este bine să fie menținută prin ștergerea gingiilor cu un prosop umezit în apă, după consumul de lapte specific sugarilor. Mai apoi, deja odată cu apariția primului dinte, în jurul vârstei de 6 luni, se poate începe periajul dințișorilor apăruți. Acest lucru ajută atât la crearea rutinei de periaj și la menținerea sănătății orale, precum și la întărirea gingiilor – lucru benefic la apariția danturii permanente și eliminarea numeroaselor riscuri dentare. Bineînțeles că, pe măsură ce copilul crește, acest obicei va rămâne stabilit și i se vor adăuga și alte elemente ajutătoare.

Specialiștii pedodonți recomandă ca după împlinirea primului an de viață să aibă loc și prima vizită pe scaunul stomatologic, iar apoi, în funcție de observațiile și recomandările medicului, începând cu vârsta de 2 sau 3 ani se pot efectua controalele regulate, la câteva luni.

“Când vorbim despre sănătate și igienă dentară, nu există teama că oferim prea multe detalii. Deja începând cu vârsta de 2 ani, copiii încep să înțeleagă mult din ceea ce se întâmplă în jurul lor, astfel că avem responsabilitatea de părinte și îngrijitor să le oferim explicații, să îi învățăm și să le arătăm, să le acordăm timpul nostru pentru a îi ajuta să își însușească obiceiurile, prin repetiție și exercițiu”, declară Dr. Maria Nicoară, specialist pedodont cu peste 10 ani experiență și medic îndrăgit de copii la Clinica Stomatologică Swiss Ecodent din București.

Cu ce începem povestea dințișorilor sănătoși?

Copiii trebuie să ajungă să înțeleagă de ce cavitatea bucală este importantă și de ce să o îngrijim. Copiilor mici li se poate explica despre faptul că dorim să prevenim cariile, în timp ce copiii mai mari pot deja afla despre diverse afecțiuni cauzate de igiena dentară precară – precum boli de inimă sau diabet.

Pentru a ajunge să practice ceea ce vorbim cu ei, copilașii trebuie să înțeleagă motivele, precum și să îi vadă pe cei apropiați în acțiune. Astfel, tot la început le putem face diferența între cum arată un dinte sănătos și fericit și care ar fi semnele de îngrijorare. Pe parcurs, însă, cei mici au nevoie de exemple concrete: cât de distractiv ar fi să creați seara o rutină, în care atât cei mari, cât și cei mici să își etaleze talentul când vine vorba de menținerea igienei dentare?

Odată cei mici ajunși la vârsta școlarității, putem face deja legătura între obiceiurile alimentare și sănătatea orală, îi putem ghida spre alimente nutritive în locul celor cu zahăr și putem evidenția necesitatea consumului minim de apă zilnic!

Despre Swiss Ecodent Klinik

Clinica situată în zona Floreasca oferă servicii dentare complete și asigură tratamente specializate pentru cazuri specifice: implantologie, chirurgie, parodontologie, endodonție, pedodonție (medic dentist pentru copii), ortodonție (tratamente cu aparate dentare), terapie odontală și estetică, tratamente la microscop și cu laser, precum și interpretări imagistică dentară.

Swiss Ecodent Klinik are în echipă medici certificați internațional Lumineers și cu experiență vastă de peste 30 de ani și se implică activ în educarea și educația orală a pacienților, iar accentul este pus pe faptul că este mai bine să previi decât să tratezi!

 

***

Ana aici, over and out.

 

Mai multe povești și pățanii ale ființei Lorelai – fie în cuvinte, fie în imagini, dau din casă aici. Cât despre gașca veselă, ne-am reunit pe Facebook și Insta, unde toate cele 6 fete cucuiete vă așteptăm cu povești aburinde – haioase sau serioase, dar întotdeauna sincere.

 

N.B.: Echipa The Little Gang vă supune atenției faptul că toate textele publicate atât pe acest site, cât și pe paginile noastre de Facebook și de Instagram reprezintă opinii strict personale ale autorilor noștri, bazate exclusiv pe experiențele de viață ale acestora. Echipa The Little Gang nu garantează aplicabilitatea, funcționalitatea ori compatibilitatea cuprinsului textelor astfel publicate, în viețile personale ale cititorilor noștri.De asemenea, echipa The Little Gang își rezervă dreptul fundamental la liberă exprimare, dreptul la opinie, precum și dreptul la schimbarea opiniei deja exprimate, dacă situația de fapt inițială a suferit schimbări de natură a determina acest lucru. Prin urmare, subliniem faptul că textele noastre nu sunt general valabile și nici nu au aplicabilitate garantată pentru experiențe aparent similare ale altor persoane decât autorii The Little Gang.

Articole recente

Lasa comentariu