Copiii divorțului nepronunțat

De ce aș vrea să discut despre cum este afectat copilul de divorț? Pentru că nu știu alții cum sunt, dar eu dacă mai aud pe cineva că stă, într-o relație, cu părintele celălalt, de dragul copilului și pentru binele acestuia, o să o iau pe câmpii.

Ipoteză:

Vasile și Vasilica s-au căsătorit, în 1900 toamna, sau acum 1 an. Apoi a apărut Vasile Jr. Între timp, fluturii au murit, undeva adânc în stomac. Dragostea s-a dus pe râu, în jos. Înțelegerea a atins cote minime. Un milion de probleme au apărut. Mai mici sau mai mari. Cu alte cuvinte, Vasile și Vasilica nu mai sunt atât de încântați de certificatul de căsătorie. Ba parcă, l-ar băga la dosar și l-ar înlocui cu ăla de divorț.

Ei sunt ferm convinși că asta e de right thing to do, dar un gând îi reține. Sau mai multe. Hai să vedem care sunt alea:

De ce rămân oamenii, într-o relație toxică:

1.De “dragul și pentru binele copilului”

Ghilimele sunt puse cu bună intenție. Nu vreau să generalizez, dar mie mi se pare o mare inepție. Mai presus de orice, copilul este o ființă umană, care merită respect. Nu merită să traiască în minciună.

Știre de ultimă oră: Copilul tău nu are noțiunea de căsătorie, cum nu o are nici pe cea de divorț. Deci dacă te întrebi cum este afectat copilul de divorț, vreau să spun: Ăla micu’ știe așa: mami și tati. Dacă mami și tati au suficientă minte încât să păstreze o relație civilizată, poate chiar una de amiciție, atunci prin puterea exemplului, copilul va fi liniștit și fericit. Va înțelege că deși mami și tati nu se mai iubesc, el este iubit la capacitate maximă, de ambii. Va înțelege că viața-i prea scurtă, pentru a pierde ani lângă persoana nepotrivită. Va înțelege că se va simți ca acasă si la mami și la tati. Va fi un copil care se bucură de viață.

În schimb, dacă familia rămâne întreagă și “fericită”, împărțind 4 pereți, deși și mami și tati visează la o altă viață, copilul va realiza ce se întâmplă, mai repede decât vă imaginați. Și poate va auzi fără să vrea când urlă tati la mami, sau invers. Va observa o privire urâtă, aruncată pe ascuns(credeți voi). Nu va ști ce e ăla respect și va crede că asta e normalitatea, într-o relație interumană.

So, cum era aia cu “de dragul copilului?”

2. Pentru că “cine mă mai ia pe mine, cu un copil(sau mai mulți)?”

Pe bune? Cine te-ar fi luat și fără copii. Ce-i drept, asta e o grijă nejustificată a femeilor. Bărbații sunt mai relaxați și bravo lor!

Da, nu o să existe bărbat pe lumea asta care o să-ți iubească copilul din căsătoria precedentă, la fel cum o să îl iubească pe propriul lui copil. Cine crede că există, se amăgește. Dar asta e un lucru normal, face parte din firea omenească. O să îl iubească suficient, încât să duceți o viață normală.

Rolul unui nou bărbat, în viața ta, nu e ăla de tată, pentru că al tău copil are deja tată și ăsta e un lucru pe care nu trebuie să îl uiți niciodată(nici tu, nici copilul).

Și revenind….cine te ia pe tine cu copil? Cine vrei tu să te ia. Cine se îndrăgostește de tine. Dacă e în toate mințile înțelege.

Cât despre copil: nu e nimic anormal în a înțelege că mami și tati au divorțat. Iar familia se va extinde, la un moment dat. Și de o parte și de alta.

3. Pentru că așa s-au obișnuit

Și așa o să se obișnuiască și copilul. O să creadă că e în regulă că vede un zâmbet o dată la lună, că mami și tati dorm în camere separate, că uneori se vorbește cam tare și poate nu foarte frumos, că părinții lui nu au suficientă stimă de sine încât să ceară ce-i mai bun de la viață. Cu alte cuvinte, această alegere atrage după ea un copil care va crede că-i ok să se complacă într-o situație care nu-l face fericit.

Poate-i doar părerea mea, dar de cele mai multe ori copilăria-i mai frumoasă după un divorț, decât atunci când părinții doar visează la unul.

Copiii divorțului nu sunt condamnați la nefericire! Uneori, situația stă exact pe dos!

 

Andreea FG.

Unde ne găsești?

Mai multe povești și pățanii ale Mariei, fie în cuvinte, fie în imagini dau din casă aici: Micuța Turistă. Cât despre gașca veselă, ne-am reunit pe Facebook și pe Insta, unde toate cele 6 fete cucuiete vă așteaptă cu povești aburinde – haioase sau serioase, dar întodeauna sincere.

 

 

***Echipa The Little Gang vă supune atenției faptul că toate textele publicate atât pe acest site, cât și pe paginile noastre de Facebook și de Instagram, reprezintă opinii strict personale ale autorilor noștri, bazate exclusiv pe experiențele de viață ale acestora. Echipa The Little Gang nu garantează aplicabilitatea, funcționalitatea ori compatibilitatea cuprinsului textelor astfel publicate, în viețile personale ale cititorilor noștri. De asemenea, echipa The Little Gang își rezervă dreptul fundamental la liberă exprimare, dreptul la opinie, precum și dreptul la schimbarea opiniei deja exprimate, dacă situația de fapt inițială a suferit schimbări de natură a determina acest lucru. Prin urmare, subliniem faptul că textele noastre nu sunt general valabile și nici nu au aplicabilitate garantată pentru experiențe aparent similare ale altor persoane decât autorii The Little Gang.

 

 

 

Articole recente

Lasa comentariu